Min Fars badmintonbolde og viden derom

Jeg har gennem min far hørt en del omkring badmintonbolde gennem min barndom. Da vi begge stadig spiller en del tænkte jeg at vores erfaringer, eller især min fars erfaringer kunne komme andre badmintonspillere til gode. Det hele handler om kvaliteten af fjerene på gåsen eller anden og så er det om at vælge den rigtige hastighed, du kan se herunder hvilke grundprincipper der gør sig gælden.

En god badmintonbold er en bold der har den rigtige tempo. Det gør spillet sjovere, så bolden ikke flyver konstant ud af banen, fordi de har en for høj hastighed, eller der bliver hele tiden lavet oplæg, fordi den er for langsom. Reglen er, en person der står bagved baglinjen og bruger et ført underarmsslag, skal badmintonbolden placeres cirka ved double serve-linjen på modstanderens bane. Hvis fjerbolden flyver for hurtig bøjes x-antal fjer udad på badmintonbolden, som vil medføre at den bliver mindre hurtig. Dette gør dog også at fjerbolden hurtigere går i stykker fordi fjerene er bøjet ud af den optimale form og derfor udsætte meget mere. Det der er afgørende for hvor fart gal en badmintonbold er, er blandt andet vinklen på fjerene, tykkelsen og vægten på fjerbolden.

Vægten og hastigheden kan også påvirkes af fugtigheden af bolden. Vælger man at fugte boldene før brug bliver de en smule tungere og derved hurtigere, men de holder også længere, så de kan gody etale sig at tage en langsommere bold og så dampe den.

Ved varm luft, er der en større mellemrum imellem luftmolekylerne, og derved bliver det nemmere for badmintonbolden at passere gennem luften. Der eksistere en bedre opdrift ved varm luft, pga luftens fugtighed stiger, hvis det er varmt. Er luften derimod kold, bliver luften tættere, derved bliver det hårdere for bolden at skære igennem luften. Vanden i atmosferen bevæger sig også nedad, som vil gøre det mindre let for fjerbolden at holde sig i luften. Du kan se et lille udpluk af de forskellige typer fjerbolde på denne webshop: Sport-net.dk. De bedste fjer på fuglen befinder sig længst ude på vingen.

Producenterne anvender max to fjer fra den samme gås til en badmintonbold. Man anvender i alt seksten fjer til en bold, så det er minimum fjer af 8 gæs, da man skal bruge enten udelukkende højre vingefjer eller venstre vingefjer til en fjerbold. Gåsens hjerte sidder i venstre del af kroppen og gåsen bruger venstre vingefang til at igang sætte med hvis den skal ud og flyve. Derfor er venstre vinges fjer lidt stærkere. Fjerene fra højre vinge er knap så stærke som på venstre. Derfor bliver bolden dårlig en smule hurtigere, når der bruges fjer fra højre side.